Veel belastingvoordeel, maar hoeveel precies?

Er gaan verschillende verhalen rond over het belastingvoordeel bij rijden op waterstof. Verwarrend dus. Wat zijn nu precies de feiten? H2-Drive zocht het voor u uit. Spoiler: rijden op waterstof biedt veel belastingvoordeel. Heel veel.

Geen motorrijtuigenbelasting

Het niet hoeven te betalen van motorrijtuigenbelasting is toch wel het meest opvallende belastingvoordeel van rijden met een waterstofauto. Net als volledig elektrische auto’s blijven waterstofauto’s ook in 2020 volledig vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting. Dit in tegenstelling tot auto’s die rijden op benzine en diesel. Voor deze auto’s betalen de bezitters wel nog steeds motorrijtuigenbelasting.

Lage bijtelling

Een ander belastingvoordeel voor rijden op waterstof is de lage bijtelling. Voor de aanschaf van een waterstofauto in 2020 geldt een bijtelling van 8% over de volledige cataloguswaarde. Dit percentage bijtelling behoudt de autobezitter voor een periode van 60 maanden. Daarnaast neemt in de komende jaren de bijtelling op waterstofauto’s geleidelijk toe. Zoals nu bekend zal het bijtellingspercentage in 2025 17% bedragen. Dit is dan nog steeds 5% voordeliger dan de benzine-, hybride en dieselauto’s, waar een bijtelling van 22% voor geldt. Vanaf 2026 betalen alle type auto’s 22% bijtelling.

Bent u overtuigd van de (financiële) voordelen van de waterstofauto? Als u een waterstofauto koopt of leaset, komt u wellicht in aanmerking voor ons H2-Stimuleringspakket, met vele extra voordelen.

 

 

Deel deze pagina: