Waterstof tanken: waar staan we?

Waterstoftanken is op steeds meer plekken mogelijk. Maar wat is de status van het aantal waterstoftankstations werelwijd nu echt?

2019

Vorig jaar zijn er wereldwijd 83 nieuwe waterstoftankstations geopend. Hiervan werden er maar liefst 22 in Duitsland gerealiseerd. Dit zorgde er voor dat het aantal openbare waterstofstations in de afgelopen vijf jaar meer dan verviervoudigd is. Aan het einde van 2019 waren er wereldwijd 432 waterstofstations operationeel, waarvan 330 publiek toegankelijk. Momenteel staan er nog 226 nieuwe stations op de planning. 

Europa

Duitsland is met 87 stations koploper wat betreft het aantal waterstoftankstations in Europa. Dit jaar moet daar het honderdste tankstation open gaan. Zo worden de regio’s Berlijn, München, Neurenberg, Stuttgart en de belangrijkste verbindingswegen voorzien van waterstoftankstations. Verder breidt ook het netwerk van waterstoftankstations in Nederland stevig uit. In 2020 komen waterstoftankstations in Groningen, Pesse, Emmen en Den Haag. Daarnaast staan 12 andere tankstations in de planning in Nederland.

Azië en VS

In Azië waren er eind 2019 in totaal 178 waterstoftankstations operationeel. Het merendeel, 114 stations, staan in Japan. In Korea staan 33 tankstations. De Koreanen hebben plannen om op korte termijn nog eens 40 extra stations te openen. De Chinezen richten zich voornamelijk op waterstofvrachtwagens en -bussen. In totaal zijn er 27 waterstoftankstations open in China. Dit in tegenstelling tot de Verenigde Staten. Hier zijn inmiddels 74 locaties waar je terecht kunt voor waterstof. Het merendeel, een stuk of 48, vind je in de staat Californië, zo’n 48 stations staan. In 2020 worden in deze staat nog zo’n 20 nieuwe locaties verwacht. Ook op Hawaii kun je tanken. Op beide hoofdeilanden staat een waterstoftankstation voor personenauto’s.

Alle waterstoflocaties vind je op deze kaart van H2 Live.

Bron: Op Weg Met Waterstof

Deel deze pagina: